του Αργύρη Καρδαρά, αρχική δημοσίευση

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, λίγο μετά τις 10:30, στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό κέντρο Τρίπολης, ξεκίνησε τις εργασίες του το 1ο πανελλήνιο συνέδριο Δημοτικών ΜΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο σχεδόν των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, εκπροσώπων τύπου των πολιτικών κομμάτων, προέδρων δημοσιογραφικών ενώσεων, βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΔΕΠΕ Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, καλωσόρισε τους συνέδρους στην Τρίπολη, αναφέροντας ότι μοναδικός στόχος του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή απόψεων για τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων στα δημοτικά ΜΜΕ, ο συντονισμός τους ως ομάδα και η συζήτηση για το παρόν και το μέλλον των δημοτικών ΜΜΕ. Σημείωσε ότι το συνέδριο θα πρέπει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για όλους, διαλύοντας τα διάφορα σενάρια για μετατροπή ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες και προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, θα πρέπει η Κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και να αρχίσει διάλογο με τα ΜΜΕ, ώστε να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό της χώρας.
Παράλληλα, ευχαρίστησε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, για τη πραγματοποίηση του συνεδρίου και πρότεινε το συνέδριο να γίνεται κάθε χρόνο, σε διαφορετική πόλη, όπου λειτουργεί δημοτικό ΜΜΕ.

Ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, στο δικό του χαιρετισμό, τόνισε ότι το συνέδριο αποτελεί ένα σοβαρό εγχείρημα που πρέπει να γίνει θεσμός και πως οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προέχουν στους δημότες τους ενημέρωση με αντικειμενικό χαρακτήρα, χωρίς χρωματισμούς, χωρίς εξαρτήσεις και χωρίς βαρίδια και το κατά πόσο είναι κάτι τέτοιο εφικτό είναι για το μέλλον, όπως είπε, θα προκύψει και από αυτό το συνέδριο. Χαρακτήρισε τα δημοτικά ΜΜΕ «ζωτικό κομμάτι» της τοπικής κοινωνίας, των οποίων η ταυτότητα θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί και να αποφευχθεί η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε ιδιωτικοποίηση, αφού δεν θα μπορούν να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τους δήμους και, μοιραία, σε απολύσεις προσωπικού. Κλείνοντας, ευχήθηκε να καθιερωθεί αυτή η συνάντηση, που πραγματοποιείται σήμερα για πρώτη φορά στην Τρίπολη.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Βουλευτή Αρκαδίας, Γιώργου Παπαηλιού, ο οποίος αρχικά είπε ότι η ενημέρωση αποτελεί βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στα «συστημικά»ΜΜΕ, τα οποία, όπως είπε, βασιζόμενα σε ανεξέλεγκτη τραπεζική χρηματοδότηση και ελεγχόμενα από μεγάλα συμφέροντα, προωθούν συμφέροντα που δεν έχουν καμία σχέση με την ενημέρωσης και ασκούν ανοιχτή προπαγάνδα. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια να καθαρίσει το τηλεοπτικό τοπίο, τόσο με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όσο και και με νομοσχέδια που θα ακολουθήσουν, θεωρώντας ότι τελικά αυτή η «τιτάνια» προσπάθεια θα έχει αίσια έκβαση.

Ο κ. Παπαηλιού εξήρε το έργο των δημοτικών ΜΜΕ τα οποία, όπως σημείωσε, λόγω της εγγύτητας προς τον πολίτη, έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται πραγματικά στο πυρήνα της ενημέρωσης κα της πληροφόρησης και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας, η οποία τα έχει περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλον και τα οποία «δεν μπορούν να υποκατασταθούν από κανέναν, ούτε και από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που τείνουν να κυριαρχήσουν».

Εκ μέρους του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Θεόδωρος Κόλλιας, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το συνέδριο γίνεται σε μια κρίσιμη εποχή, καθώς υπάρχει μπροστά μας το πολυνομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση, που προβλέπει τη μετατροπή δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε. Αν αυτό υλοποιηθεί, σημείωσε ο κ. Κόλλιας, τα δημοτικά ΜΜΕ απειλούνται με κλείσιμο, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους, προσθέτοντας ότι η ΝΔ πιστεύει στον πλουραλισμό και στην ενημέρωση, ενώ θύμισε ότι, με απόφαση του Μιλτιάδη Έβερτ, είχε εκπέμψει ο πρώτος ελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός στην Αθήνα.

Ακολούθησε η ανάγνωση των χαιρετισμών που είχαν αποστείλει οι βουλευτές Αρκαδίας, κ. Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι δεν κατάφεραν να παραστούν, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

#

Comments are closed