Τρίπολη 2 Ιουλίου 2016

Οι Δημοτικοί Τηλεοπτικοί και Ραδιοφωνικοί Σταθμοί, που συμμετείχαν στο Α΄ Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοτικών ΜΜΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Τρίπολης, αποφασίσαμε ομόφωνα:

1. Να τονίσουμε την ανάγκη της απρόσκοπτης συνέχισης της λειτουργίας τους, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα.

2. Καλούμε την κυβέρνηση, να αποσύρει από το υπό διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο άρθρο 17, κάθε πρόβλεψη για μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ανώνυμες εταιρείες, καθώς θα υπονομευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους και θα αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την ιδιωτικοποίησή τους.

Απαιτούμε οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, να εξακολουθούν να λειτουργούν νόμιμα με το ίδιο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους έως σήμερα. Παράλληλα, να δοθεί η δυνατότητα για την ίδρυση νέων δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού με αντικείμενο την λειτουργία ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Σε περίπτωση λύσης υφιστάμενης δημοτικής επιχείρησης ΜΜΕ, για το υφιστάμενο προσωπικό να εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 3 του άρθρο 48 του υπό συζήτηση νόμου.

3. Να υπάρχει ενιαίο πλαίσιο επιχορήγησης από τους ΟΤΑ προς τις επιχειρήσεις ειδικού σκοπού, για να εκλείψει το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα, αυθαίρετων ερμηνειών από περιοχή σε περιοχή.

4. Στηρίζουμε την επεξεργασμένη πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη νομοθέτηση της δυνατότητας «διαδημοτικοποίησης» των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων ραδιοτηλεόρασης, με τη συμμετοχή και άλλων φορέων ΟΤΑ.

5. Ζητούμε να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από την υποχρέωση υποβολής οικονομικής προσφοράς κατά τη διαδικασία χορήγησης αδειών λειτουργίας.

6. Ζητούμε να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού, που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται άλλοτε ως φορείς του Δημοσίου και άλλοτε ως ιδιωτικές επιχειρήσεις.

7. Ζητούμε να καταργηθεί η πλήρης απαγόρευση προσλήψεων στις Ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και να ισχύει το ίδιο καθεστώς προσλήψεων, όπως και στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και Τηλεοπτικοί Σταθμοί

Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης & Επικοινωνίας (Δ.Ε.Π.Ε.) Δήμου Τρίπολης

Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας «Αθήνα 9.84», Αθήνα

Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά

Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηράκλειου Αττικής

Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης

Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Ενημέρωσης Ιωαννίνων

Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση Δήμου Σύρου − Ερμούπολης

Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Ενημέρωσης Κατερίνης

Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας Και Ενημέρωσης Πρέβεζας

#

Comments are closed