Ολοκληρώθηκε το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ (ΕΔΗΡΤΜΜΕ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 δημοτικά ραδιόφωνα (Τρίπολη, Άρτα, Πρέβεζα, Γιάννενα, Ξάνθη, Πολύγυρος, Κατερίνη, Φέρες, Ηράκλειο Αττικής, Κως, Σύρος, Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Αθήνα) και 3 δημοτικές τηλεοράσεις (Κως, Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη), που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του FM100 και της TV100.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Δ. Κούβελας, ο Γ.Γ. Ενημέρωσης Δ. Γαλαμάτης, εκπρόσωποι του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Στ. Κωνσταντινίδη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Π. Λεκάκης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Τριανταφύλλου, εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ και της ΕΣΗΕΜΘ, οι κ. Γ. Μυλόπουλος, Θ. Γλαβίνας και Γ. Δελής ως εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ Μ. Κούπκας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μ. Καραγιάννη. 

Η πρωτοβουλία για τη θέσπιση νομικού πλαισίου για τις δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας – τηλεόρασης βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου και ομόφωνα εξουσιοδοτήθηκε το Δ.Σ. να προχωρήσει τη σχετική πρωτοβουλία. 

Στον απολογισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Ζεϊμπέκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα και ειδικότερα στην επωφελή για τα δημοτικά ΜΜΕ συμφωνία με τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά ΜΜΕ, στην προσπάθεια της Ένωσης για την μετεξέλιξη των μελών της σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού ραδιοφωνίας τηλεόρασης αλλά και στην πρωτοβουλία της Ένωσης για τη θέσπιση ενός καινοτόμου και λειτουργικού νομικού πλαισίου που θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των δημοτικών ΜΜΕ. «Έχουμε μπροστά μας μια νέα εποχή, όπου οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι συνεχείς. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έξυπνοι, να ακούσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις και να εκμεταλλευόμαστε τις νέες τεχνολογίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, Νίκος Ζεϊμπέκης

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μανιατάκος (από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης) αναφέρθηκε διεξοδικά στα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την Ένωση Δημοτικών ΜΜΕ και ιδίως στα θέματα των πνευματικών δικαιωμάτων, την οργάνωση των επιχειρήσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τα δημοτικά ραδιόφωνα αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο Απόστολος Σειρινίδης από το Κανάλι 1 του Πειραιά, όσο και ο Ιωακείμ Καλιβρούσης, από τον Αθήνα 9.84 

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στην τόλμη που έδειξε ο Σωτήρης Κούβελας και οι συνεργάτες του την εποχή της ίδρυσης της Δημοτικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά στα θέματα του συνεδρίου, ο κ. Γαλαμάτης τόνισε: «Είμαστε από την ίδια όχθη. Ακούμε τις προτάσεις σας και τις καταθέτουμε στα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις»«Ο διάλογος που διεξάγεται εδώ είναι επωφελής τόσο για την ενημέρωση των δημοτών, τους εργαζόμενους αλλά πρωτίστως για την οικονομία των λόγων, για τις ειδήσεις και την ποιότητα των κειμένων», δήλωσε αναφερόμενος στο συνέδριο ο Πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΔΕΠΘΕ), Απόστολος Βεϊζαδές

Η βράβευση του Σ. Κούβελα 

Στην εκδήλωση έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τιμήθηκε ο π. Δήμαρχος και π. Υπουργός Σωτήρης Κούβελας, ιδρυτής των δημοτικών ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης το 1987-1988, των πρώτων μη κρατικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων TV00 και FM100. 

Την τιμητική πλακέτα επέδωσε στον κ. Κούβελα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, έχοντας τον πλευρό του τον Πρόεδρο της Ένωσης Ν. Ζεϊμπέκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΠΘΕ Απ. Βεϊζαδέ, τονίζοντας ότι «Στο πρόσωπο του Σωτήρη Κούβελα τιμούμε όλους εκείνους που πρωτοπορούν, όλους εκείνους που αναζητούν διαρκώς το καινούριο, χωρίς να σκεφτούν αγώνες, προσπάθειες και κόπους». «Παρόλο που πέρασαν 35 χρόνια, δεν αισθάνομαι ότι γέρασα, όταν βλέπω τη δημοτική τηλεόραση να ανθίζει και να προσφέρει με τον ζήλο, με την υπευθυνότητα, με την εντιμότητα που απαιτεί ένα τέτοιο κανάλι», δήλωσε ο Σωτήρης Κούβελας φανερά συγκινημένος. 

«Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, πάντα είναι πολύ καλύτερα από τα λεγόμενα “μεγάλα κανάλια”», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος μάλιστα εξιστόρησε ανέκδοτα περιστατικά από τη λεγόμενη «Μάχη της Κεραίας». 

Τιμητικές πλακέτες απένειμε, επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Απ. Σειρινίδης στον Πρόεδρο της ΔΕΠΘΕ Απ. Βεϊζαδέ, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ν. Ζεϊμπέκης στον οικοδεσπότη Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα. 

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος, ενώ την εκδήλωση έναρξης των εργασιών παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ Γιάννης Κεσσόπουλος

#

Comments are closed