Η Δημοτική Ραδιοφωνία που άνοιξε το δρόμο για την ελεύθερη ραδιοφωνία – τηλεόραση στην Ελλάδα, σήμερα μετά από 37 χρόνια, βρίσκεται ξανά στην πρωτοπορία με μπροστάρη τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, «φέρνοντας» στη χώρα μας την ψηφιακή εκπομπής DAB+ στη ραδιοφωνία.

Από την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 ξεκίνησε η δοκιμαστική, πιλοτική εκπομπή στο νέο πρότυπο ψηφιακής εκπομπής DAB+ για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του εκπεμπόμενου ραδιοφωνικού προγράμματος, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος με τη χρήση πράσινων συστημάτων εκπομπής και με στόχο την ανάπτυξη της ΔΕΠΘΕ σε πάροχο ψηφιακής εκπομπής ραδιοφωνικού προγράμματος, για όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα της επικράτειας.

Η ψηφιακή ραδιοφωνική εκπομπή γίνεται αυτόνομα, από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΠΘΕ στο δίαυλο 5C/ 178.352 MHz DEPTHE TELECOM με τη συνεργασία και υπό την αιγίδα της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μ.Μ.Ε. Ελλάδας.

Όσοι διαθέτουν ραδιόφωνα DAB+ στο αυτοκίνητο ή το σπίτι τους, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να ακούσουν ειδικά για την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των Δημοτικών Ραδιοφώνων:

  1. FM 100 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης
  2. FM100,6 – Σταθμός Λόγου και Τέχνης
  3. 91,5 – Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης
  4. Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων 98,7
  5. Αθήνα 9,84 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας
  6. ΚΑΝΑΛΙ 1 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά
  7. Σφαιρικός 99,3 FM – Δημοτικό Ραδιόφωνο Φερών Αλεξανδρούπολης
  8. Όμορφη Πόλη 89,9 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης
  9. Επικοινωνία 94 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής
  10. Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας 87,9
  11. ΡΑΔΙΟ ΚΩΣ 98 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Κω
  12. 101,5 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Ορεστιάδας
  13. Αιγαίο Live 95,8 – Δημοτικό Ραδιόφωνο Σύρου

Το ραδιόφωνο DAB είναι μια τεχνολογία για τη διάδοση του ραδιοφώνου μέσω ψηφιακού σήματος. Τα αρχικά του σημαίνουν “Digital Audio Broadcasting” (ψηφιακό ραδιόφωνο). Το DAB είναι μια τεχνολογία ψηφιακής μετάδοσης του ραδιοφώνου. Το ραδιόφωνο DAB είναι ανώτερο από το αναλογικό ραδιόφωνο σε πολλές πτυχές όπως η ποιότητα του ήχου και η δυνατότητα μετάδοσης περισσότερων ραδιοφωνικών σταθμών στην ίδια συχνότητα.

#

Comments are closed