Τα δημοτικά Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις ξεκίνησαν πριν από 32 χρόνια με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Αθήνα 984 και ο ΤV100  και FM100 της Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν το 1987 σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο της ενημέρωσης και ανοίγοντας μία νέα περίοδο πιο πολυφωνικής ενημέρωσης στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

Mία νέα εποχή ξεκίνησε, τα δημοτικά ΜΜΕ έδωσαν το έναυσμα  της «Ελεύθερης Ραδιοφωνίας» και τον τόνο και το πλαίσιο για μία νέα, πιο δημοκρατική ενημέρωση των πολιτών…

Μετά από 30 χρόνια, με πρωτοβουλία του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού, πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, τον Ιούλιο του 2016 η πρώτη πανελλαδική συνάντηση των δημοτικών Ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε στη δημιουργία της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΛΛΑΔΑΣ κατά το 4ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και πάλι στην Τρίπολη τον Φεβρουάριο του 2020, με τη συμμετοχή 11 Δημοτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών Σταθμών, η οποία διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας εκπροσωπεί 14 δημοτικά ΜΜΕ σε σύνολο των 22 που λειτουργούν στη χώρα μας.

Στην Ένωση συμμετέχουν:

Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης 9.15 (Δήμος Τρίπολης),
Αθήνα 9.84 (Δήμος Αθηναίων),
Κανάλι 1 (Δήμος Πειραιά),
TV 100 και FM100 (Δήμος Θεσσαλονίκης),
Δημοτικό Ραδιοφωνο Ιωαννίνων 98,7 (Δήμος Ιωαννίνων)
Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση (Δήμος Σύρου – Ερμούπολης),
Δημοτικό Ραδιόφωνο Πολυγύρου 90,8 fm (Δήμος Πολυγύρου)
Επικοινωνία 94 fm (Δήμος Ηρακλείου Αττικής),
Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας (Δήμος Ορεστιάδας),
Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87,9 fm (Δήμος Πρέβεζας),
Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης 89,9 fm (Δήμος Ξάνθης),
Sferikos 99,3 fm (Δήμος Αλεξανδρούπολης),
Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3fm (Δήμος Κατερίνης),
Δημοτικός Ραδιοτηλεοπτικός Σταθμός Κω (Δήμος Κω)

Σκοπός της Ένωσης είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών ΜΜΕ, με στόχο τη συνολική ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση των παρεχόμενων από αυτά υπηρεσιών προς τον πολίτη, η παροχή τεχνικής και λειτουργικής υποστήριξης προς τα μέλη
της, η θεσμική εκπροσώπηση αυτών ενώπιον διοικητικών αρχών και η γενική μέριμνα για την κατοχύρωση και προαγωγή των συμφερόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου χαρακτήρα και του ρόλου της δημοτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, ως μοχλών επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Στόχο της Ένωσης αποτελεί η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ, αξιοποιώντας την 30χρονη εμπειρία  που απέκτησαν, στην υπηρεσία των δημοτών και των πολιτών γενικότερα, αναδεικνύοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή, καθώς και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με νηφαλιότητα, πλουραλισμό και αντικειμενικότητα.