Μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΕΔ

Μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΥΕΔ

Αντιπροσωπεία της Ένωσής μας συναντήθηκε την Τρίτη 27 Νοεμβρίου με στελέχη της Νέας Ειδικής Υπηρεσίας Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ ), που συστήθηκε σε εφαρμογή του νόμου, μετά την αφαίρεση  της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Οι  Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, που έχουν έσοδα πάνω από 30.000 ευρώ (ως έσοδα θεωρούνται μόνο τα έσοδα από διαφημίσεις), θα πληρώνουν το 2,2% για πνευματικά δικαιώματα μόνο για την μουσική που εκπροσωπεί η ΕΥΕΔ. 

Οι ΡΣ που έχουν έσοδα κάτω από 30.000 ευρώ/χρονο θα πληρώνουν 690 ευρώ/χρονο (το προηγούμενο κατώτατο όριο ήταν περίπου 940 ευρω/χρονο). Εάν συνυπογράψουμε όλοι την συμφωνία, θα υπάρξει επιπλέον μικρή μείωση για στο κατώτατο όριο.

Βασική παράμετρος είναι να συμπληρώνεται η ειδική φόρμα που δημιούργησε ο ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ισχύει για όλους), η οποία θα υποβάλλεται ανά τρίμηνο. Με τον τρόπο αυτό θα διαχωρίζεται ποιός καλλιτέχνης εκπροσωπείται από κάθε οργανισμό  οργανισμό συλλογικής διαχείρισης. Η φόρμα αυτή αφορά κυρίως του ΡΣ που έχουν έσοδα πάνω από 30.000 ευρώ/ χρόνο

Σας επισυνάπτω τις σχετικές φόρμες, τις οποίες μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα του ΟΠΙ

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι μέχρι τέλος Μαρτίου κάθε έτους θα προκαταβάλλεται το 50% με βάση τον ισολογισμό του προηγούμενου χρόνου και θα συμψηφίζεται στη συνέχεια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το 2018, για το οποίο δεν πληρώσαμε, λόγω της κρίσης στην ΑΕΠΙ, η συμφωνία είναι:

 Οι  Δημοτικοί Ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, που έχουν έσοδα πάνω από 30.000 ευρώ (ως έσοδα θεωρούνται μόνο τα έσοδα από διαφημίσεις), θα πληρώσουν το 2,2% για πνευματικά δικαιώματα με βάση τον ισολογισμό του 2017(όπου θα φαίνονται τα έσοδα), μειωμένα κατά 30%. 

Οι ΡΣ που έχουν έσοδα κάτω από 30.000 ευρώ/χρονο θα πληρώνουν 690 ευρώ/χρονο. Ειδικά για τους ΡΣ αυτούς ζητήσαμε το ποσό να μειωθεί στα 450 ευρώ.

Την Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρός της κ. Μιχάλης Κυριακίδης και Αντιπρόεδρος Αθήνα 984, ο κ. Στέλιος Μπρατσόλης, Αντιπροέδρος Δημ. Ραδιοφωνίας Πειραιά (ΔΗΡΑΠ), ο κ. Κώστας Λαόσογλου, Πρόεδρος ΔΣ Δημ. Ραδιοφώνου Ιωαννίνων, η κα Μαίρη Αρώνη,  Β΄Αντιπρόεδρος ΕΔΗΡΤΜΜΕ και εκπρόσωπος Δημ. Ραδιοφώνου Ν. Ηρακλείου και ο κ. Δημήτρης Μανιατάκος, Προϊστάμενος Δημ. Ραδιοφώνου Τρίπολης. Από την ΕΥΕΔ συμμετείχαν στη συνάντηση η  κα Μαρία Βλάχου, Προσωρινή Διαχειρίστρια, ο κ. Νίκος Σκάγιαννης, Σύμβουλος Διοίκησης, η κα Αγγελική Κανελλοπούλου Νομική Σύμβουλος και ο κ. Εμμανουήλ Καβαλιέρος, Υπεύθυνος Τμήματος Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδα